Residency Unlimited

news

Press |
Jul, 2016

Residenties: Residency Unlimited (RU), on trendbeheer.com

RU Artists Group Presentation
group-talk RU Artists Group Presentation

21-07, 2016, by Sasha Dees

(in Dutch)

Mochten de kunstenaars onder jullie de smaak te pakken hebben na het lezen van het Art Omi artikel,
zo zijn er meer ook in New York City zelf. Het Mondriaan Fonds ondersteunt al sinds jaar en dag een kunstenaar om voor een jaar in residentie te gaan bij ISCP in New York City.

Je krijgt dan een plek om in te wonen in Manhattan en een atelier ruimte in het ISCP gebouw in Brooklyn waar nog 30 andere ateliers in zijn. ISCP is zeg maar een broedplaats zoals WOW in Amsterdam. In principe verhuis je dus voor een jaar je kunstpraktijk van Nederland naar NYC.

Het nadeel is dat er behalve de 2 jaarlijkse open studio’s die georganiseerd worden er verder eigenlijk niet veel meer gebeurd. Dat was een aantal jaren nog wel anders maar dat is allemaal weg. Als je nu gaat moet je om optimaal resultaat te hebben een kunstenaar zijn die niet alleen al goeie contacten heeft maar ook echt een werkplan en mogelijkheid om daar iets te kunnen doen qua tentoonstellen en daarmee een stap kan maken in NYC.

Voor veel kunstenaars is dat niet zo en dan zit je eigenlijk een beetje verloren in een studio ergens diep in Brooklyn en is er niet veel spin off te verwachten anders dan dat je geïnspireerd terug naar huis komt maar wellicht ook wel gedesillusioneerd.

Het Mondriaanfonds schrijft in hun Guide Lines dat er ieder jaar maar 1 kunstenaar naar ISCP toe kan. Het Fonds biedt ook mogelijkheden om via de aanvraag verdieping kunstpraktijk ook andere residenties te kunnen doen.

Een goed alternatief om in te breken in de New York kunst scene is Residency Unlimited.

RU is een organisatie die geen gebouw met studio’s heeft maar programma’s op maat maakt. Ze hebben een enorm netwerk van curators, galeries, musea, studio’s, broedplaatsen, residenties in de stad en alternatieve ruimtes etc.

Je betaalt RU een maand fee om een programma voor je regelen voor 3, 6 of 10 maanden. Je kan helemaal overleggen met hen wat je doet, wat je wil en nodig hebt qua woning, studio, tentoonstellingen, openbaar werk, performances, wie je wil ontmoeten, wat je hoopt te bereiken etc.

...

For the full article, please visit trendbeheer.com.

RECENT NEWS:

Alejandro Campins, Wild Noise / Ruido Salvaje, The Bronx Museum ofthe Arts

Stand-by2016.-oil-on-canvas.-160x230cm.Photo-Jason-Wyche

Sean Wang awarded International Photographer of the Year 2016

147365441973sqgwhen_digital_photos_getting_aged1

Özlem Günyol & Mustafa Kunt SHRTLST EDITION #2 at Frankfurt

Spread the Word, 2012 / Neues Museum Nürnberg

LEASHO JOHNSON Solo Exhibition BELISARIO & THE SOUNDBOY at NLS

Ever-bless-good-good

Marie Salomé Peyronnel curates “Minus the sun” at SPRING/BREAKArt Show

Take Your Time, 2016, Sophia Narrett, Embroidery Thread and Fabric, 4.75 x 3 in